středa 31. října 2012

Samé polštáře - Some pillows

Dnes Vám ukážu několik polštářů, které jsem stvořila na přání dětem a kamarádce a nakonec i sobě.  Říkejte mi "Polštářová královno", protože tolik jsem jich nikdy dříve neušila.
Na výletě v Dánsku jsem nahukala neteř a synovce, aby si něco koupily, že jim ušiji polštáře.
Neteř si vybrala vrorek firmy Timeless Treasures s ptáčky. Nádherné látky, ale jen kousky. Tak vznikly polštářky pro Lídu (50*50 cm).

Today I will show you few pillows I made last week. Call me "Pillow Queen", I have never made so many. before. At our holiday in Dannmark We bought some farbric. My niece choose a sample fabric by  Timeless Treasures with lovely birds. But It was very small. So I have made this pillows 20"*20". 

Lukáš si vybral látku se zvířaty, a k tomu zelenou a žlutou. Koupili jsme jí 50 cm, ale na polštář 50*50 cm je to málo, tak jsem jej nastavila šedou. Žlutá a zelené látky jsou z mých zásob, většinou recyklované košile a zbytky.

My nephew choose a fabric with jungle animals. I did not think about size, so we bought 1/2 yard, which is not very much for 20" pillow.  I have used greens an yellow from my stash, mostly recycled shirts.


Dále jsem slíbila kamarádce tři polštářky 40*40 cm, původně měly být hnědo-žluté, ale nějak se mi do nich nechtělo. Až jsem uviděla deku, ke které by měly pasovat, rozhodla jsem se pro červeno-bílou kombinaci. Opět jsem vyrabovala krabici s odstřižky, všechny červené jsem použila, na zadní stranu jsem použila také červené látky. Takže až budu opět nakupovat, bodou to jen červené látky. Použila jsem i bloky z nástěnky.

Next three pillows  (16" x 16") are for my friend. She decides for brown and yellow combination. But I was not very happy with colors and I have not much material for it. Finally I choose red and white. I went deep in my box of scrap and find all red pieces. I have no more red stash, I should buy something red - only red. I used also blocks from my little designwall. 

 A nakonec polštářek pro mě, dva roky tu suším kousek látky z pražské výstavy. Smažila jsem se o trojúhelníky, jak jsem je ještě nešila. Nejtěžší je asi řezání, šití je velmi jednoduché. Trojúhelníky jsou rovnostranné, výška 15 cm. Tady jsem se trochu přepočítala a ušila obdélníky. Pasovat by měly k mým dekám SpiderwebMoře šupin a ke starším  poštářům

Finally some pillow for me. A little  piece from Prague Patchwork meeting. I try triangles, it is easy to sew, not easy to cut.  It was my first time to sew it this way. This my pillows should be together with  Spiderweb and Sea of scales quilt and some older pilows.

Lily's Quilts

čtvrtek 25. října 2012

Bloggers quilt festival - The Meadow quilt

Name: The Meadow
Size:  59" *80
Techniques: paper piecing, hand quilting
Category: Throw Quilt, Hand-Quilted Quilt, Scrap Quilt
My number is 28
First time I see the  Victoria´s Triangles galore I thought I would never do such a block. Then I tried one, two, three... Finally I made fifteen blocks. I used nearly all of my fabric. These blocks remind me  flowers, but honestly, did you ever see flowers with so many colours?  Nevertheless my quilt´s  name is The meadow.   
Flowers grow on the meadow, to finish these flowers I choose some green fabric and also green for borders and Kaffe Fasset dots for inner border and binding. 

I always ask my daughter to help me with a name or colours or pattern. For quilting she   made a suggestion: Rainbow.  I  found embroidery string Sněhurka in my reserve.  I used ordinary needle. I used quite thick polyester batting.  Quilting through American fabric is very easy. I´m very nicely surprised. I think, I will buy them more often.

I adapt quilting pattern for quilting my border. I draw three variations. I have chosen the third.
My completed quilt.
It size is 59" *80" and I love it. Some people ask me to sell it. No, this quilt stay with me.
Can you see the dark violet string on the rihht size?  Measure twice.


Amy's Creative Side




pátek 19. října 2012

Jak přišít borduru? - How to sew a border?

Pokud možno, položte si deku na zem nebo na stůl a pěkně urovnejte. Borduru si vyžehlete a položte na deku lícem na líc a urovnejte. Nyní ji přišpendlete. Můžete Přišívat.
If you can, lay quilt top on the floor or on the table and put straight very nicely. Press your border and lay on the top right side to right side. Now use you pins. After pinning you can sew together.

úterý 16. října 2012

Hory a šupiny - Mountains and scales

Ke své Spiderweb dece jsem již dávno chtěla sešít sestru. A jelikož se mi opět nahromadilo pár ostřižků, tentokráte pěkně barevných, začala jsem vymýšlet vzor. Inspiraci jsem nalezla u Sarah Fielke, ta se ovšem nenechala strhnout různě velkými zbytky a přesně řezala i šila. Já ne. Přesné řezání používám až na závěr, šití je stále stejné - samozřejmě přesné.
Základní blok je čtverec o hraně 20 cm (čistá 18,5 cm). Stříhala jsem šedé čtverce 21 x 21 cm a z nich trojúhelníky. K nim jsem postupně přišívala pruhy, jaho předloha mi sloužil právě ten šedý trojúhelník. Asi tak 4-5 pruhů na jeden blok, můžete použít i užší proužky, ale mě bylo líto některých obvzláště oblíbených látek - ty jsem použila v šířce max.6,5 cm. Škaredé látky řežu na šířku min. 3cm. Ještě mám hromadu nařezaných 5 cm pruhů, ale z těch jsem použila jen červené.

Rozhodla jsem se pro položení bloků na koso, šikmo. Nevýhodou tohoto postupu je, že jsem musela mít všechno pěkně nařezané a nachastané, než jsem začala sešívat. Trochu nápor na bednu bylo vymyslet velikost trojúhelníků na kraji - jsou to poloviny větší o přídavek na šev a 4 rohy - také větší.
Jak jsem měla položený top na zemi, dětem se zdál velmi tmavý, tak jsem jej prosvětlila bordurou z kolekce  Bespoken, Art Gallery Fabric. Ze stejné kolekce je i zadní strana a lem.
Výsledná velikost  je 150 x 205 cm. Výplň je vlněná (teplá), kousek Vámn prodám, jen si napište. Prošívala jsem na stroji, dost často měním věci v průběhu procesu, i při prošívání jsem změnila vzor na borduře i na dece. Název je v nadpisu. Asi to budou šupiny. A nebo Kopec šupin nebo lépe Moře šupin.
Proč mi to psaní tak trvá? Tohle jsem psala asi hodinu a ještě mám vkládat fotky (stáhnout, upravit, vybrat, vložit). Proto asi nikdy nebudu psát každý den. Nechte mi prosím krátký komentář každý, kdo dočetl až sem. Třeba pozdrav.



I use my Spiderweb quilt in our living room, so I have made a sister for it. It has similar colours and it is made also from scraps string. I have found inspiration by Sarah Fielke. I made it in different - scrappy - way.
My basic block is 19,5" unfinished. I used 4-5 strings per block. I cut ugly fabric in thin strings (min 1") and my favorite fabric I keep 2,5". I also  used my 2" red strings. 
I decide to make a diagonal layout. But, I needed all block to be ready before sewing the top. Everything must be prepared, even edges and outside triangles.  My children find it little boring, dark, so I used light borders and binding. Back fabric and borders and binding is made by  Art Gallery Fabric, collection  Bespoken . Final size is 59 " x 81" with wool batting. I quilt it on machine and I changed a quilting pattern during quilting. I do it often, I change things during its birth. And its name? Mountains or scales or Mountains and scales or Mountains of  scales or Sea of scales. What you like?
How many have you read all this? Could you leave me a comment, please? I write it for about 1 hour, why it is so long?

WIP Wednesday at Freshly Pieced

čtvrtek 4. října 2012

Rybník nebo pruhy? - Pond or strings?

Dnes jsem dokončila deku, která má pracovní název Pruhy. Zeptala jsem se i tentokráte dcery, jaký by dala název a ona řekla Rybník. To kvůli té zelené a modré. Původní návrh prošívání jsem vypárala (stejně se mi nepovedlo - a byla to "jen" polovina deky) a prošila to ve vlnkách.
Rozměr je 145 * 202 cm, výplň je 83% vlny a 17% polyesteru. Dá se prát v pračce na 40 stupňů. Na zadní stranu jsem použila látku Ornate Floral in Amber z kolekce Heirloom od Joel Dewberry a na borduru Paisley ze stejné kolekce.
Původní blohy jsou velmi jednoduché, podívejte se na návod.
 
I have finished a String quilt. My daughter call it Pond quilt - it sounds better. And it is a better name for green and blue quilt. I ripped first quilting and quilt it in waves.
Its size is 57" x 80". I have used a wool bating first time. It is 83% wool and 17 % polyester. There is  Ornate Floral in Amber,  Heirloom by Joel Dewberry at the back side and  Paisley,   Heirloom by Joel Dewberry  at borders. Basic blocks are very easy, see my tutorial. 






WIP Wednesday at Freshly Pieced