pátek 18. listopadu 2011

Jak vznikají mé deky? 2. část - How I desing my quilt? Part 2

Proces vzniku je dlouhý a moc o budoucí dece přemýšlím. Většinou mám konkrétní představu jen o části, nyní vím, že deka bude v teplých barvách. Konečné rozvržení jsem ještě několikrát změnila a nakonec je deka úplně jiná, než měla být. Velikost bloku je 10 x 10 cm, šila jsem z pruhů 6,5 cm. Při té příležitosti jsem řezala i pruhy 5 cm s představou, že ušiji deku ještě jednu - velikost bloku 7 x7 cm.







My design process is quite long and I still thinking about future quilt. I mostly have an idea. My idea is to sew it in warm colours. I have changes my concept several times and finally my quilt look like different. I made block 4 x 4", made of 2,5" string. I also cut 2" strings for next usage. Mayby it could be the same patern with smaller block - 3".

pondělí 7. listopadu 2011

Jak vznikají mé deky? - How I desing my quilt?

Jak vznikají mé deky?
Po pravdě ani nevím. Někdy velmi dlouho přemýšlým a nic nedělám. Nyní jsem ve fázi, kdy jsem téměř dokončila  Dlaždice a přemýšlím o novém projektu. Velikou inspirací je Bonie K Hunter a http://quiltville.blogspot.com. Úlpně jsem se zamilovala do scrapu v jejím pojetí a má velmi dobře vypracovaný systém třídění zbytků. Snažím se o něco podobného, prozatím mám krabici s 5 cm pruhy, ze kterých jsem šila právě Dlaždice. Většinou stačí vidět fotku a jsem schopná si blok rozkreslit, spočítat spotřebu a přizpůsobit velikost hotové deky. Většinou šiji deky velikosti 140 x 200 cm, co se dá použít jako lehká peřina.
Někdy je výhodné šít bloky velikosti 30 x 30 cm, při 6 x 4 bloků + 10 cm bordury  se opět nacházíme na té správné velikosti. Příkladem deky s 30 cm bloky je Jákobův žebřík- klasický vzor.
Další velkou inspirací je Victoria z Bumble Beans inc. Od ní jsem se naučila "vyrábět látku". Příkladem je Krabice zbytků.
Takže závěrem: ke svému šití nepotřebuji časopis s podrobným návodem. Dva roky jsem měla předplacenou Švadlenku a nakonec jsem podle ní nic neušila.
Nemám problém "zkopírovat" nějaký quilt. Já totiž kopíruji tak, že ji zvolím vlastní barevnost, vlastní velikost a okraje, dost často kopíruji klasické vzory, které kopírují všichni již od 18.-19. století.
Taky mám ráda dvoublokové deky. Zrovna na jednu intenzivně myslím a dnes jsem začala i řezat první kusy.
Bude to zig-zag. Doufám.
Na začátku je touha vyzkoušet "něco". Pak začnu řezat a hrát si. Jak bude konečná deky vypadat, nevím. Ale měla by být barevná a ze zbytků - scrapová.









How I design my quilt?
I dont exactly know. My big inspiration is Bonnie Hunter and her quiltville.com. I love her scrapy quilts and her scrap user system. I try to make my own user system which works for me very good. I have box of 5 cm (2 inches) strings and I used it for my last Antique tile quilt. This pattern I know from Bonnie. It is enough to see a picture and I´m able to sew a block, calculate a consumption and complete size of quilt. I often make quilts size 140 x 200 cm (55 x 79 inches) what is a usual size of our duvet.
Next time I make a block 30 x 30 cm, it means 4x6 block and 10 cm borders per quilt.  I tryed "made fabric" which teach me Victoria from Bumblebeansinc. It is for example Box of scraps quilt. Or I made a classic pattern Jacobs lader.
I do not need a magazine. I use to subscribe czech quilt magazine Švadlenka, but after two year I find out I did not make any quilt from it.
I do not have problem to copy some quilt. It is completly different quilt with my colours, my size and my borders. Anyway, I often use classic pattern used in 18.-19. century.
I also like two block´s quilt. I´m just thinking abou one quilt, I have started cut first pieces. It is gonna be a zig-zag quilt. I hope.
  I like at the begining try "something". Then I cut and play. And it should be scrapy.  I still dont know, how it will look like.